Team Curlfinch
De poedel

Sinds 1962 neemt de poedel een belangrijke plaats in bij de familie Kroes.
Eenmaal een goed contact met een poedel en ze pakken je helemaal in met hun vrolijkheid, eigenwijsheid, intelligentie en hun heerlijke onbevangen karakter. Je weet nooit exact wat in hun koppie omgaat. Je moet altijd een stapje verder denken dan wat je ziet. Ze kijken je met hun stralende donkerbruine kijkers aan en je vergeeft het ze wanneer ze ondeugend waren.
Heel veel dingen is normaal voor de poedel, daarom is het een zo heerlijke hond om te hebben in huis, mee aan het werk te gaan of ze te showen op een hondententoonstelling. Hun will to please is erg groot, alhoewel je wel moet oppassen dat je niet te vaak hetzelfde van ze vraagt. Ze hebben zoiets van, je weet dat ik het kan dat laat ik je nog niet een keer zien.

Curlfinch aan de top
De Curlfinch poedels zijn een begrip in de kynologenwereld. Corrie Kroes-Vink en haar man Wim Kroes uit het Gelderse Laren haalde met hun poedels ontelbaar vele kampioenschappen. Wereldwijd lopen nakomelingen rond van deze zwarte poedelkennel die al jaren aan de top staat. Corrie en haar dochter Carla Platerink-Kroes zijn sinds 2005 ambassador voor Eukanuba.

Successtory
De successtory begint in Wenum bij Apeldoorn. Corrie en Wim woonden daar. Ze hadden een leuke krullenhond, een raspoedel. Door een toevallige ontmoeting kwam Corrie met haar poedel Loeki op een hondenshow terecht. “We moesten een auto huren, want die hadden we niet en we gingen naar Rotterdam”. We keerden terug met de kwalificatie uitmuntend en reservekampioen. Toen raakte ik besmet met het ‘virus’ en daar ben ik nooit meer vanaf gekomen.

Strenge selectie
De topprestaties zijn op dat moment begonnen. Uit één moederhond zijn door specifieke kruisingen (lijnteelt en inteelt) de beste dwergen, toys en grote poedels gefokt wat alleen door 200% inzet bereikt kan worden. “We hebben één type hond gefokt, met dezelfde uitstraling. Wat goed is moet blijven” en daarom werden er vaak hele nesten aangehouden om daarna streng te selecteren. De kinderen Anja en Carla gingen van kleins af aan mee naar elke show. Carla Platerink-Kroes, één van de twee dochters, kan het zich nog goed herinneren. “Ik vond het toen leuk, maar ik heb altijd gezegd dat ik het nooit zou overnemen”. Tot alleen de grote poedel Lianne nog over was. Lianne was de laatste nakomeling en een hele mooie en gezonde. “Ik dacht: hier kan het toch niet ophouden”, vertelt Carla. “Lianne werd in 1991 op de wereldshow in Dortmund wereldkampioen en beste van alle (ruim 400) poedels. Ik heb de hond gekregen in 1993 toen ik ging trouwen met Joop. Sindsdien zijn de middenslag poedels bij Corrie en Wim Kroes en de grote poedels bij Carla, Joop en de kinderen Onno en Corine Platerink.

Liefde, rust en regelmaat
Moeder en dochter vinden het opvallend dat zelfs wanneer ze de minst mooie hond van het nest overhouden, deze toch uitgroeit tot een topper. “Misschien is ons geheim wel: liefde, rust en regelmaat. Alles blijft vertrouwd voor degenen die blijven. Op tijd uitlaten, goede voeding en verzorging. Bij ons is het nooit een dag later. We denken dat in deze stabiliteit onze kracht ligt.

Hondententoonstellingen
Bij de regelmaat van de dag hoort ook dat Corrie het toilet van de poedels voor de show volledig zelf verzorgt. “Dat geef ik ook niet uit handen. Als je zelf fokt en showt moet je ook zelf kunnen knippen. Je kent je eigen hond ook het beste. Als je de anatomie niet kent, kun je ook niet knippen”. Carla vervolgt dat het toilet heel specifiek is bij de poedels. “Het is dan ook een schoonheidswedstrijd. Je wilt dat jouw de mooiste en de beste is.” De Curlfinch kennel heeft altijd aan veel wedstrijden deelgenomen en is vrijwel altijd in de prijzen gevallen. Een treffend bewijs daarvan is de enorme prijzenkast met bekers voor de vele nationale en internationale kampioenen (23 wereldkampioenen). Zelfs in het jaar 2004 is een achtjarige middenslag teef, Curlfinch Mia Gioia, in Braziliė wereldkampioen en beste van het ras geworden.

Erespeld Raad van Beheer
Bovendien heeft Corrie de gouden erespeld van de Raad van Beheer overhandigd gekregen in 1993. Dit krijg je alleen door geleverde prestaties binnen de hondenwereld, een hele eer dus! De kennel staat nu al ruim 45 jaren onafgebroken aan de top en dat geeft veel voldoening. Sinds 1965 hebben we elk jaar een Winner titel behaald op de hondenshow in Amsterdam. En praktisch elk jaar weer met een nieuw toppertje. Op dit moment hebben we alleen nog de middenslag poedel en de grote poedel waar we mee showen en fokken. Eigenlijk zijn we nog steeds zo enthousiast als toen we begonnen en dat willen we ook zo houden.

Bron: Eukanuba interview over Poedel Kennel Curlfinch